Teklif Alın

Sac Vidası ile Matkap Uçlu Vida arasındaki Farklar

Sac vidası ile matkap uçlu vida, binalarda ve genel inşaatta ve diğer birçok uygulama ve endüstride kullanılan iki fark tip vidadır.

Kullanımı en fazla olan bu iki tip vida birbirine hem çok benzer, hem de birbirinden çok keskin farklarla ayrılır.

Sac vidası ile kendiliğinden takılan vidalar da denilen matkap uçlu vidalar arasındaki farkları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Sac Vidası Nedir ?

Sac vidası, keskin diş yapısı sayesinde önceden açılmış deliğe kendi dişini açarak ilerleyen ve pek çok uygulamada kendine yer bulan vida çeşididir. Vidanın gövdesi tamamen dişlidir.

Bu tip vidalar, bir metal nesneyi diğerine sabitlemek için kullanılır ve ayrıca metal nesneyi ahşap, plastik veya başka herhangi bir yüzeye tutturmak için de işe yararlar.

Sac vidalar, keskin dişlere ve uçlara sahiptir. Bu keskin diş ve uçlar vidaların sert metal yüzeyden veya başka herhangi bir yüzeyden kolayca kesilmesini sağlar.

Sac Vidası Özellikleri

Sac vidaları malzemeye diş açma özelliğine sahip vidalardır.

Ahşap, metal ve tuğla dahil her tür malzeme için kullanılır. Bu vidalar metali delemez ve kurulumdan önce bir pilot deliğin delinmesini gerektirir.

Bu vidalar genellikle dayanıklılık ve uzun ömür için paslanmaz çelik ve çinko kaplama olarak imal edilirler.

Bu vidaların karbon çelikten yapılmış olanları da vardır. Ancak bu tipleri, neme veya kimyasallara maruz kaldıklarında paslanma ve korozyona meyillidir, bu nedenle yalnızca iç mekanlarda kullanılmaları gerekir.

Matkap Uçlu Vida Nedir ?

Matkap uçlu vida, matkap ucu görevi gören bir uca ve kurulum sırasında deliğe dokunarak delme işlemini yapan keskin kesme dişlerine sahip vida türüdür. Vidanın ucu bir matkap ucu görevi görür ve kurulumu çok daha hızlı hale getirir.

Delik açma işlemi için mutlaka matkap kullanılması zorunluluğunu ortadan kaldırmışlardır.

Kullanılacak malzemede daha önceden delik açma gerekliliğini ortadan kaldırmaları açısından kendiliğinden delme vidaları olarak da adlandırılırlar. Hem metal hem de ahşap malzemede rahatlıkla kullanılmaları tercih edilirliklerini artırmaktadır.

Bu vidalar genel olarak sert çelikten veya sertliğini artırmak için işlenmiş paslanmaz çelik gibi malzemelerden yapılır. Matkap uçlu vidalar kullanırken, delinen malzemenin vida malzemesinden daha yumuşak olması gerekir. Aksi takdirde, vidaların delme ucu matlaşacak ve malzemeyi kesmeyecektir. 

Matkap Uçlu Vida Özellikleri

Matkap uçlu vidaların pek çok benzersiz özelliği vardır. Bu özellikleri onları en çok kullanılan vidalardan yapmıştır. Bu özellikleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Malzemeyi önceden bir delik olmaksızın deler geçer.
  • Zaman, iş gücü ve maliyetten kazandırır.
  • Yüksek tutuş gücüne sahiptir.
  • Sertleştirilmiş çinko veya sarı kaplama seçenekleriyle sunulur.

Matkap Uçlu Vida Uygulama Alanları

Sac vidası ve matkap uçlu vidaların uygulama alanları iki vida birbirinden farklı olması nedeniyle ayrıdır ama ortak kullanım alanları da vardır.

Matkap uçlu vidalar pek çok sektörde ve uygulama alanında kendini gösterir

  • Pvc pencere montajı,
  • Çatılar ve duvarlar,
  • Isıtma, klima, havalandırma sistemleri,
  • Otomotiv montajı,
  • Beyaz eşya montajında bu vidalardan faydalanılır.

Sac vidalarının kullanım alanları ise şöyledir:

  • Oluklu sac, düz ve oluklu pvc gibi çatı kaplama malzemelerinin montajı
  • Elektronik imalatı,
  • Banyo ve mutfak imalatı, elektronik ev aletleri

Sac vidaları matkap uçlu vidaların kullanıldığı beyaz eşya imalatı ve otomotiv imalatında da tercih edilebilir.

Sonuç

Sonuç olarak kafa karışıklığının yaşandığı noktaya da değinmek gerekir.  Tüm matkap uçlu vidalar aynı zamanda kendiliğinden delme vidalarıdır yani kendinden kılavuzludurlar. Ancak tüm sac vidaları kendinden delme vidası değildir. 

Matkap uçlu vidalar bir pilot delik ihtiyacını ortadan kaldırır, ancak aynı zamanda dokunabilir. Sac vidaları ise kendi dişlerine dokunur ancak metali delemez ve bir pilot delik gerektirir. Bu vidalar birbirinin yerine kullanılamaz ve ikisini karıştırmak uygulama sahasında olası arızalara neden olabilir.

Bu nedenle uygulama alanına göre en doğru vidayı seçmek her zaman daha verimli sonuçlar ortaya çıkarır.

Bu Yazıyı Beğendiniz mi ?

Share on facebook
Facebook'da paylaş
Share on twitter
Twitter'da paylaş
Share on linkedin
Linkedin'de paylaş
Share on whatsapp
Whatsapp'da Paylaş
Yorum Yazın