Teklif Alın

Beton Vidası Ürün & Uygulama Rehberi


PVC, alüminyum, ağaç malzemelerin dübelsiz olarak beton ve benzeri malzemelere montajında kullanılan vida türü olan beton vidası asıl olarak malzemeleri betona sabitlemek için kullanılırlar.

Ağır yükler için güçlü ve güvenli tutuş sağlayan malzemeye vermeden kullanılabilen, zaman, iş gücü ve maliyetten kazandıran bu vidalar ile ilgili ayrıntılı bilgileri, uzunlukları ve uçları ilgili detayları bulabileceğiniz bu yazımızda beton vidasının nasıl kullanılacağını da adım adım anlatacağız.

Beton Vidası Nedir ?

Beton vidaları genellikle orta-yüksek yük uygulamalarını beton, dolu tuğla, içi boş tuğla veya taş yüzeylere sabitlemek için kullanılır. 

Güçlü ve güvenli bir tutuş sağlamak ve sert alt tabakalara bile hızlı ve verimli bir şekilde monte edilmek üzere tasarlanmıştır. Deformasyon riski olmaksızın betonun kenarına yakın olarak da sabitlenebilirler.

Beton vidası ya da buldeks vida keskin diş yapısına sahip, önceden açılmış deliğe kendi diş açarak ilerleyen, dübel gerekmeden betona ve benzeri malzemelere sabitleme imkanı veren sertleştirilmiş vidadır.

Beton vidaları, malzemeleri betona, tuğlaya veya bloğa sabitlemek için kullanılır. Malzemeleri duvara sabitlemenin kolay yollarından biri bu vidaları kullanmaktır.

Gerektiğinde kolayca çıkarılabilmeleri tercih sebeplerinden biridir.

Beton vidalarını kullanmak son derece kırılgan olan betonun çatlamasının önüne geçer.

Özel diş yapısı ve helezonik şekliyle tozu dışarı atar ve yüksek tutuş özelliği sağlar. Genellikle iç mekan uygulamaları için kullanılırlar.

Uygulama alanlarını PVC, alüminyum, ahşap pencere ve kapı montajı olarak sıralamak mümkündür.

Buldeks Vidası Uçları

Buldeks vidası da denen beton vidalarının uçları ikiye ayrılır:

  • Sivri Uçlu – Sivri uçlu olanlar yüksek dayanımlı dişlere sahip oldukları için tercih edilirler. Daha küçük başlara sahiptirler.
  • Matkap uçlu- Matkap uçlu olanlar, herhangi bir matkaba ihtiyaç duymadan ve önceden delik açılmasına gerek olmadan delme işlemini gerçekleştirir. Matkap ihtiyacını ortadan kaldırmaları itibari ile akıllı vida olarak da tanımlanırlar. Yüzeylerde hasarı en aza indirecek şekilde tasarım yapılmıştır.

Beton Vidası Uzunlukları

Beton vidaları kullanılacakları uygulamaya göre çeşitli boylarda üretilirler. Doğru uygulamaya doğru boyda vida seçmek uzun kullanım ömrü sağlar. 

Beton vidaları60, 80, 100, 120, 150, 180, 200 mm uzunluğunda imal edilirler.

Uygulama Rehberi

Beton vidaları özellikle diğer bağlantı elemanlarının eğilme riski taşıdığı veya betonla adapte olamadığı ağır hizmet uygulamalarında yaygın olarak kullanılırlar.

Aslında bu vidalar tüm bina hizmetleri uygulamaları için uygundur; boru destek dirseklerini sabitlemek veya tesis ve makineler için sabitleme parçaları kurmak için de rahatlıkla kullanılabilirler.

Bu vidalar, kurulumu çok kolay ve hızlı olan çeşitli boyut ve stillere sahiptir ve montaj sonrası taban malzemelerine zarar vermeden sökülebilme özellikleri de vardır.  

Ahşap, plastik veya metalden imal edilen pencere veya kapı çerçevelerinin betona, tuğlaya veya bloklara sabitlenmesinde de kullanılabilirler.

Buldeks vidaların yanlış montajı, ciddi sorunlara ve hatta can kaybına yol açabilen kurulum arızasının ana nedenlerinden biridir. Bu nedenle, bu vidaları takarken üretici kurulum yönergelerine uyulmasına dikkat edilmelidir.

Bu noktada beton vidalarının nasıl kullanıldığına, montajında hangi adımların izlenmesi gerektiğine değineceğiz.

Beton vidaları kullanırken deliğin nasıl delineceğini bilmek önemlidir. İçeride toz biriktiği için, matkap deliğine biraz daha fazla derinlik verilmelidir.

Delinecek olan malzeme vidanın içeride kalan diş uzunluğundan 10 mm daha uzun delinmelidir.

Vidalama derinliği malzemelerin sertliklerine göre 25 mm ve 60 mm arasında değişir.

Uygulama Araçları ve Bits Uçlar

Doğru aletler ve birkaç özel bağlantı elemanı varsa herkes neredeyse her şeyi betona sabitleyebilir. Beton vidası kullanarak yapılacak bu işlem için öncelikle uygulama araçları edinilmedir.

Çoğu beton bağlantı elemanını takmadan önce, önce bir delik açılmalıdır. Betonda delik açmanın en hızlı ve en kolay yolu, darbeli matkap kullanmaktır. Darbeli matkabınız yoksa, standart bir kablolu elektrikli matkap veya akülü pille çalışan matkap kullanabilirsiniz.

Kullanılacak matkap için uygun bits uçları da bulunmalı, farklı vidalar için kullanılan farklı bits uçlarından uygun uç seçilip kullanılmalıdır.

İhtiyacınız Olanlar

Beton vidası montajı yaparken ihtiyacınız olanlar ise şöyle sıralanır:

  • Matkap
  • Çalışma lambası veya lambası
  • Beton vidaları


Adımlar

Tüm bu hazırlıkların ardından adım adım buldeks vidası montajı ve beton vidası kullanımını anlatmaya geldi sıra.

  1. Betona tutturacağınız malzemenin kalınlığını ölçün. Ardından, malzemenin kalınlığından 2.5 ila 4.5 cm daha uzun bir vida seçin.
  2. Vidalara uygun bir matkap ucu seçin. Matkap ucunun çapı vidalardan biraz daha küçük olmalıdır.
  3. Vidanın uzunluğunu ölçün. Ardından vidanın uzunluğunu işaretlemek için bandı matkap ucunun üzerine sarın. Bant, betonda çok derin delmeyi engelleyebilir.
  4. Banda ulaşana kadar deliği delin.
  5. Delikteki fazla malzemeyi temizleyin.
  6. Malzemeyi deliğin üzerine yerleştirin ve ardından malzemeyi betona vidalayın.

Duvarı Aydınlatın

Duvardaki yan ışık, siz sürerken vidaların derinliğini izlemeyi çok daha kolay hale getirir.  Çalışma alanının yan tarafındaki çalışma lambası iyi ışık verir ancak duvara yakın herhangi bir sıradan lamba seti etkili bir şekilde çalışmanıza izin verecek kadar yan ışık sağlar.

Matkabı Hazırlayın

Matkabınıza yeni bir vida ucu takın.  Aşınmış uçlardan kaçının. Ayrıca matkabınızın bir yan sapı varsa, daha iyi bir kavrama için onu takın.

Matkabınızın ayarlanabilir bir debriyajı varsa, matkabın torkunu en düşük seviyeye ayarlayın, bu da matkabın vidaları çok derine sürmesini önlemeye yardımcı olur.

Vidayı Monte Edin

Bu aşamaları geçtikten sonra sıra vidanın monte edilmesine geldi. Vidayı yavaş bir hızda sürmeye başladığınızda ağırlığınızı 6 mm’lik matkabınıza dayayın. Yeterli basınç olmadan, uç, ahşaba doğru ilerledikçe vida başını soyabilir. Ne kadar fazla basınç yaratırsanız, vida başı betona ulaştığında o kadar iyi kontrole sahip olursunuz. Sürerken, vidanın ilerleyişini bir açıdan izleyin.

Yavaş, tutarlı hız, daha iyi monte edilmiş bir beton vidası betonun çatlamasının önüne geçer. En iyi seçenek, eğer yapabiliyorsanız, matkabı durdurmadan vida kafasını tek bir yumuşak hareketle sürmek ve batırmaktır.  Sadece sürücü ucunun vida kafasına sabitlendiğinden emin olun, matkaba biraz baskı uygulayın ve yavaşça tekrar vidalamaya başlayın.

Vidanın başı betona ulaştığında ve bir çukur oluştuğunda matkabı yavaşlatın ve durdurun. 

Vidalama işleminde T30 uç kullanılmalıdır.

Son adım da açılan deliğe uygun uç ile vidayı monte etmektir.

Ancak duvar çürükse deliği delerken ince matkap ucu kullanmak daha sağlıklı sonuç verir.

Bu Yazıyı Beğendiniz mi ?

Share on facebook
Facebook'da paylaş
Share on twitter
Twitter'da paylaş
Share on linkedin
Linkedin'de paylaş
Share on whatsapp
Whatsapp'da Paylaş
Yorum Yazın