Teklif Alın

Alçıpan Vidası Ürün & Uygulama Rehberi

Alçıpan vidası, alçıpanın ahşap ve metal elemanlara sabitlenmesinde kullanılan, yüzeylerde zedelenmeyi en aza indirten vida türüdür. Genellikle iç mekan projelerinde kullanılırlar.

Hızlı ve sağlam sabitlemeye olanak veren bu vidaların dış mekan projelerinde kullanımından kaçınmak gerekir.

ALÇIPAN VİDASI NEDİR?

Alçıpan vidası, normal vidalardan daha derin dişlere sahip olan ve alçıpanın ahşap ya da metal malzemelere sabitlenmesinde kullanılan vidalardır.

Diğer vidalara göre daha derin dişlere sahip olması alçıpandan kolayca çıkmasını engellemektedir.

Alçıpan vidaları, alçıpanı ana malzemeye sabitlemenin en iyi yoludur. 

ALÇIPAN VİDASI UÇLARI

Alçıpan vidası çeşitleri vida ucuna göre 2 tiptir.

  • Sivri uçlu alçıpan vidaları – Sivri uçlu olanlar alçı levha montajında tercih edilirler. Bu tercihte yüksek dayanımlı dişlere sahip olması önemli bir etkendir.  Daha yumuşak veya tahta, sunta gibi sivri uca uygun yerlerde kullanımı daha fazladır.

Sivri uçlu alçıpan vidaları daha küçük başlara sahiptir ve alçıpanı metal malzemelere sabitlemek için kullanılır.

  • Matkap uçlu alçıpan vidaları- Matkap uçlu olanlar ise saç ve metal yüzeylerde herhangi bir matkaba ihtiyaç duymadan ve önceden delik açılmasına gerek olmadan delme işlemini gerçekleştirir. Matkap ihtiyacını ortadan kaldırmaları itibari ile akıllı vida olarak da tanımlanırlar. Yüzeylerde hasarı en aza indirecek şekilde tasarım yapılmıştır.

Matkap uçlu vidalar metal veya çerçevelerle kullanılabilir.

ALÇIPAN VİDASI UZUNLUKLARI

Alçıpan vidası uzunlukları kullanılacakları uygulamaya göre değişkenlik gösterir.

Örneğin inşaatiçin amaçlanan vidalar genellikle 25 mm ya da 200 mm. uzunluğundadır

Hem sivri uçlu hem de matkap uçlu vidalar için en çok kullanılan uzunluklar ise 25- 35 ve 45 mm’dir.

UYGULAMA REHBERİ

Alçıpan vidaları ucuzdur, çabuk takılır ve eşsiz  bir çekme mukavemetine sahiptir. Doğru monte edilmiş alçıpan vidaları ve duvar panosu ile inşa edilmiş bir duvar sistemi veya tavan, onlarca yıl dayanacaktır.

Bu noktada alçıpan vidalının nasıl kullanıldığını montajında  hangi adımların izlenmesi gerektiğine değineceğiz.

Çoğu insan vidayı kullanmanın basit  bir işlem olduğunu düşünür, ancak alçıpan vidalarda bunu yapmanın doğru ve yanlış bir yolu vardır ve bunu doğru yapmak duvarın sağlamlığının ayrılmaz bir parçasıdır.

Alçıpan vidaları, vida başı, alçıpan panelin kağıda bakan yüzeyinin altına çok hafif girecek şekilde, ancak kağıt yüzü kırılacak kadar derin olmayacak şekilde çakılmalıdır. Yüzeyin çok üzerinde olması, alçıpan bantlama bileşiği ile doldurulabilecek herhangi bir boşluk veya çukur olmayacağı anlamına gelir. Ancak yüzeyin çok altında olması, vidanın tutma gücünün çoğunu kaybettiği anlamına gelir.

UYGULAMA ARAÇLARI VE BİTS UÇLAR

Alçıpan montajı yapılırken vida derinliğini otomatik olarak düzenleyen alçıpan vida tabancaları kullanır.  Alçıpan vidalı tabancalar, vidaları mükemmel derinlikte gömmek için önceden ayarlanabilir ve bu da işi büyük ölçüde kolaylaştırır.

Ancak kablosuz bir matkap  kullanmak da bir başka alternatiftir. Akülü matkaplar, alçıpanı sınırlı bir ölçekte asmak için mükemmeldir, ancak alçıpan vidalarını kağıda delmeden hassas bir şekilde sürmek için dikkat gerektirir. Bir alçıpan vida, delme olasılığını azaltmak için standart bir matkapla birlikte kullanılabilir.

Kullanılacak matkap için uygun bits uçları da bulunmalı, farklı vidalar için kullanılan farklı bits uçlarından uygun uç seçilip kullanılmalıdır.

İHTİYACINIZ OLANLAR

Alçıpan montajı yaparken ihtiyacınız olanlar ise şöyle sıralanır:

  • Matkap veya alçıpan vida tabancası
  • Alçıpan vidalı uzatma ucu (istenirse)
  • Çalışma lambası veya lambası
  • Alçıpan vidaları

ADIMLAR

Tüm bu hazırlıkların ardından adım adım alçıpan montaj ve alçıpan vidası kullanımını anlatmaya geldi sıra.

Bu adımların ilki vidalama aralığının ayarlanmasıdır.

Vidalar belirli aralıklarla sürülmelidir. Alandaki vida sıralarının yerini işaretlemek için bir kalem de kullanılabilir. 

DUVARI AYDINLATIN

Duvardaki yan ışık, siz sürerken vidaların derinliğini izlemeyi çok daha kolay hale getirecektir.  Çalışma alanının yan tarafındaki çalışma lambası iyi ışık verir ancak duvara yakın herhangi bir sıradan lamba seti etkili bir şekilde çalışmanıza izin verecek kadar yan ışık sağlar.

MATKABI HAZIRLAYIN

Matkabınıza yeni bir yıldız başlı vida ucu takın.  Aşınmış uçlardan kaçının. Varsa, matkabınıza bir alçıpan uzatma ucu da takabilirsiniz. Ayrıca matkabınızın bir yan sapı varsa, daha iyi bir kavrama için onu takın.

Matkabınızın ayarlanabilir bir debriyajı varsa, matkabın torkunu en düşük seviyeye ayarlayın, bu da matkabın vidaları çok derine sürmesini önlemeye yardımcı olur.

VİDAYI MONTE EDİN

Bu aşamaları geçtikten sonra sıra vidanın monte edilmesine geldi. Vidayı yavaş bir hızda sürmeye başladığınızda ağırlığınızı matkaba dayayın. Yeterli basınç olmadan, uç, ahşaba doğru ilerledikçe vida başını soyabilir. Ne kadar fazla basınç yaratırsanız, vida başı kağıda ulaştığında o kadar iyi kontrole sahip olursunuz. Sürerken, vidanın ilerleyişini bir açıdan izleyin.

Yavaş, tutarlı hız, daha iyi monte edilmiş bir alçıpan vidası ile sonuçlanır. En iyi seçenek, eğer yapabiliyorsanız, matkabı durdurmadan vida kafasını tek bir yumuşak hareketle sürmek ve batırmaktır.  Sadece sürücü ucunun vida kafasına sabitlendiğinden emin olun, matkaba biraz baskı uygulayın ve yavaşça tekrar vidalamaya başlayın.

Vidanın başı kağıda ulaştığında ve bir çukur oluştuğunda matkabı yavaşlatın ve durdurun. Vida mükemmel şekilde batırıldığında, kağıdın dairenin etrafındaki kenarları içe doğru hafifçe yuvarlanacaktır. Kenarlar keskinse, bu vidanın çok aşağı gittiği anlamına gelir. Ancak yeterince uzağa gitmezseniz, vida başını bantlama macunu ile kapatmak imkansız değilse de zor olacaktır.

Vidayı çok uzağa sürerseniz, vida başı kağıdı tamamen delecek ve kuru panelin alçı çekirdeğine gömülecektir. Bu, vidanın alçıpanı doğru şekilde tutmadığı anlamına gelir.

Bir patlama sesi duyarsanız, bu, vidanın başının kağıdı deldiği ve başarısız olanın yanında başka bir vidayı kurutmanız gerektiği anlamına gelir. Başarısız vidayı çıkarmak gerekli değildir; bitirme işlemi sırasında delik bantlama bileşiği ile saklanabilir.

Bu Yazıyı Beğendiniz mi ?

Share on facebook
Facebook'da paylaş
Share on twitter
Twitter'da paylaş
Share on linkedin
Linkedin'de paylaş
Share on whatsapp
Whatsapp'da Paylaş
Yorum Yazın